Studier om ryggont hos barn

Läkare, naprapater och kiropraktorer håller med varandra om att ryggsmärtor hos barn är ovanligt. En enkätundersökning som genomfördes på magisternivå på Gymnastik- och Idrottshögskolan tyder dock på att det kan vara vanligare än man trott. De barn som fick delta i undersökningen var 12, 15 eller 18 år gamla, och svarade på frågan ”Har du ont i ryggen idag?”. De fick också markera på en smärtteckning var de hade ont någonstans. Resultatet var ganska nedslående: sammanlagt 23 procent av de ungdomar som deltog i studien, nästan en fjärdedel, uppgav att de hade ont i ryggen. En tydlig skillnad var att fler flickor än pojkar rapporterade att de kände smärta. Av studiens resultat kunde man också dra flera slutsatser om vad man kan göra för att förebygga ryggsmärta hos unga, och vad man inte ska göra för att undvika det.desk-312595_640

Till exempel kunde man i studien se att andelen ungdomar med ryggsmärta var färre bland de som ägnade sig åt någon form av idrott. Att hålla sig aktiv och träna är med andra ord ett bra sätt att förebygga ryggont. Man kunde också se att andelen med ryggont var större bland de som chattade, surfade på internet eller spelade spel på datorn, än bland de som inte gjorde det. Stillasittande på fritiden har med andra ord negativ effekt på ryggen.

Något man kan tänka på som förälder är också vilken slags väska barnen har för att ta med sig läxor, gympakläder och annat till skolan. En ryggsäck är det bästa alternativet, eftersom det fördelar vikten jämnt över ryggen. Studier har visat att barnens väska absolut inte ska vara tyngre än mellan 10 och 15 procent av deras egen kroppsvikt, annars riskerar de att få ont i nacke och rygg.

En studie bland vuxna har visat att yoga kan vara ett effektivt botemedel mot ryggsmärtor. Beroende på hur ungt barnet är kanske det dock inte är ett alternativ – går barnet i högstadiet kan det däremot vara en lösning. Om det är ett barn som går i lågstadiet eller mellanstadiet bör man vara mer försiktig med hur man själv försöker åtgärda felet. Då är det bättre att söka upp en kunnig yrkesperson, till exempel en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor. Om du letar efter en kiropraktor i Stockholm hittar du enkelt en på Varden.se.

 
 

About the author

More posts by