Har barn för många leksaker?

Många talar idag om att vi lever i ett konsumtionssamhälle. Det blir som allra tydligast att så faktiskt är fallet när vi tittar in i våra barns rum, där dockor trängs med legobitar, actionfigurer, leksaksbilar och gosedjur. Två forskare som har noterat detta fenomen är Anders Nelson och Mattias Nilsson, som forskar vid Högskolan i Halmstad. De har i samband med sin doktorsavhandling undersökt leksakerna i 152 barnrum i Halmstad, räknat dem och talat med föräldrarna till barnen.computer-627220_1280

Det de kom fram till var att varje barn i snitt hade 536 leksaker. Detta trots att de hade räknat exempelvis en sats med byggklossar som en enda leksak, en påse med plastsoldater som en leksak, och ett set med plastsmycken som en leksak. Om varje sak hade räknats individuellt hade siffran varit mångdubbelt så stor. Det forskarna också har sett i sin studie är att leksakerna, trots att de öses över barnen i sådan mängd, inte är menade att lekas med. Istället fyller de ett slags behov på bekräftelse mellan barn och föräldrar, liksom mellan andra familjemedlemmar. Leksakerna har gått från att vara kopior av vuxenvärldens saker inriktade på pedagogisk lek till att vara rena statusmarkörer, som konsumeras för konsumtionens skull. En liten flicka som deltog i studien hade ett sovrum fyllt med leksaker, och ett särskilt lekrum fyllt med lika många till. När forskarna sedan frågade flickans pappa var hon lekte mest fick de svaret ”Ute” – det vill säga utan alla de leksaker som belamrade hennes två rum.

Detta överdåd av leksaker är inte bara negativt för miljön (i samband med konsumtionen) utan även för barnen och föräldrarnas hälsa. Forskare i USA har nämligen sett i en studie att rum som är belamrade av saker ökar nivåerna av stresshormonet kortisol hos de som bor i dem, och som ska försöka hålla ordning i röran av leksaker.

Istället för att belamra barnens rum med leksaker som de inte använder och som bara stressar kan man istället fokusera på att göra rummet i sig roligt att vara i, och lätt att både röra sig i och städa, utan så många saker på hyllor och golv. Ett enkelt sätt att göra det är till exempel att sätta upp några fina och roliga tavlor och posters på väggarna. Du hittar flera illustrationer som passar för barnrum på Nordicdesigncollective.se.

 
 

About the author

More posts by