Tandvårdsstudier gjorda på barn

Det görs kontinuerligt olika slags studier på barn. Man undersöker allt från sömn-, mat- och tandvårdsvanor. Just tandvård är mycket viktigt då om man i god tid kan främja en bra tandhälsa undviker problem senare i livet. Skapar man en rutin tillsammans med barnet där man träffar tandläkaren en gång om året så faller det förhoppningsvis naturligt för barnen att fortsätta även i vuxen ålder. Det behöver inte vara en skrämmande upplevelse för barnet, många av dagens tandläkarkliniker vet hur viktigt det är att ha en inbjudande omgivning när de yngre patienterna kommer på besök.

Socker är boven i dramat

När du är och handlar i mataffären hittar du en uppsjö tandvårdsprodukter som exempelvis tandtråd och barntandkräm med jordgubbssmak. Strosar du sedan vidare erbjuds du mängder av godis och sötade snacks. I en unik tandvårdsstudie på barn som gjorts på anhöriginvandrade barn från Somalia visade det sig att upp till 80% av barnen aldrig besökt en tandläkare. Detta i sin tur speglade en dålig munhälsa med mycket karies. Orsaken var att barnen hade haft relativt fri tillgång till sötade produkter som saft, juice och sötad mat. Ytterligare en faktor var att de yngre barnen inte blivit uppmanade eller fått hjälp med att borsta sina tänder.

Munhälsa för alla

I egenskap av förälder bör man föregå med gott exempel och sköta sin egen munhälsa. Man ska borsta morgon och kväll samt ha som vana att regelbundet använda tandtråd. Gör du det förebygger du allt för frekventa återbesök hos tandläkaren. Det finns många tandläkarkliniker att välja mellan och på många kliniker inom tandreglering för vuxna och barn finner man ofta den senaste tekniken. Ett exempel är tandregleringen på Danderyds sjukhus vars mål är att erbjuda den allra bästa tandvården oavsett om patienten är ung eller gammal. Här håller man sig uppdaterad om det allra senaste inom den dentala världen och anpassar sedan detta efter sina patienters behov.

 
 

About the author

More posts by